Veel voorkomende ziekten
Blaasproblemen
Algemeen
Blaasontsteking is een veelvoorkomend probleem bij katten. Slechts in een klein aantal gevallen spelen bacteriën hierbij een rol. Vaak gaat het om een zogenaamde ideopatische cystitis, ofwel een blaasontsteking zonder dat daarvoor een duidelijke oorzaak is. Wel is hierbij vaak de slijmvlieslaag van de blaas van minder goede kwaliteit, waardoor de urine een meer prikkelend effect heeft. Deze blaasontsteking kan ook door stress veroorzaakt worden.
Meestal is blaasontsteking het gevolg van blaasgruis. Dit blaasgruis werkt prikkelend op de blaaswand. Blaasgruis ontstaat bij de kat als gevolg van een afwijkende zuurgraad en of samenstelling van de urine en dit wordt weer beïnvloed door het voer. Problemen die u kunt zien als uw kat blaasontsteking heeft, zijn onder andere frequent kleine beetjes plassen, plassen op afwijkende plaatsen, onzindelijkheid, bloed in de urine, sloomheid. Bij katers kan
blaasgruis tot een levensbedreigende complicatie leiden. Katers hebben namelijk een nauwe, lange plasbuis die snel verstopt kan raken door het blaasgruis. De kater gaat dan wel steeds naar de bak om te plassen, maar er komt niks uit of slechts enkele druppels. Na enkele uren zal de kater ook slomer worden en gaan braken. Ook kan na verloop van tijd de overvulde blaas scheuren. Als een kater niet meer kan plassen, is dit absoluut een SPOEDGEVAL waarmee u zo snel mogelijk naar de dierenarts moet gaan. Helaas wordt door eigenaren
nog wel eens de vergissing gemaakt dat het lijkt of de kat niet kan poepen in plaats van dat het om een blaasovervulling gaat. Controleer dus altijd of er wel urine in de kattenbak zit als uw kat frequent naar de bak gaat en laat bij twijfel liever uw kat controleren door de dierenarts.
Wat kunt u zelf doen?
Geef altijd kwalitatief goed voer met weinig plantaardige toevoegingen. Deze plantaardige toevoegingen verhogen de zuurgraad van de urine, waardoor het ontstaan van blaasgruis bevorderd wordt.
Zorg dat er altijd vers drinkwater klaarstaat en probeer het drinkgedrag van uw kat te stimuleren. Een betere vochtopname verdunt de urine en verkleint daarmee de kans op het ontstaan van blaasgruis. Dit kan door middel van een drinkfontein.
Houdt de kattenbak in de gaten. Plast uw kater ook daadwerkelijk als hij op de bak zit? Vindt u afwijkende urine in huis, zuig die dan op met een pipetje of spuitje en laat dat zo snel mogelijk door ons onderzoeken.
Bedenk dat blaasklachten bij katten vaak terugkomen. Was de oorzaak stress, probeer deze dan te verminderen met voedingssupplementen of feromonen. We kunnen u hierover een deskundig en passend advies geven.
Is bij uw kat vastgesteld dat de oorzaak van de blaasontsteking blaasgruis is, dan zal uw kat levenslang speciaal blaasgruisdieet moeten eten.
Laat u niet verleiden om uiteindelijk over te stappen op zogenaamd goedkoop “blaasgruisdieet “, want hiermee zullen de klachten vroeg of laat terugkomen. Royal Canin heeft als enige producent voeding met garantie. Vraag gerust naar de voorwaarden bij onze assistentes.
Wanneer naar de dierenarts?
Als uw kater NIET meer kan plassen. Dit is een acuut SPOEDGEVAL.
Als uw kat op afwijkende plaatsen plast. Neem de urine indien mogelijk mee.
Als de urine van uw kat anders is dan normaal. Neem de urine indien mogelijk mee.
Als uw kat vaker naar de kattenbak gaat dan normaal. Neem indien mogelijk urine mee.
Als uw kater steeds naar de kattenbak ging maar nu slomer wordt of gaat braken